Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 04:00 - Приложна психология - езикът на тялото: лицето
Автор: umma Категория: Други   
Прочетен: 3613 Коментари: 0 Гласове:
1



Изразите на лицето събота, 18 юли 2009

Независимо от това, къде сме родени, всички използваме множество мимики. Научете някои интересни неща за тях тук!

image  

Езикът на тялото е израз на атмосферата, в която взаимодействат две човешки същества. Един усмихнат, оптимистичен човек предизвиква своето благополучие, а апатичния, равнодушен индивид – точно обратното.

В рамките на комуникациите между хората, 35% се падат на вербалната комуникация, а 65% са за невербалната. Някои автори дори твърдят, че невербалната комуникация може да заеме 90% от целия процес на комуникация. В градовете, работещите срещат ежедневно десетки и стотици хора, с които те общуват невербално.

Пол Екамн смята, че чрез израза на лицето предаваме информация, което не винаги е умишлено.

В работата си, озаглавена "Репертоар на невербалното поведение: категория, произход, използване и кодиране ", този автор предлага система от категории за класифициране на невербалното поведение въз основа на произхода, функциите му и неговата координация. Сред тях са и „дисплеите на чувствата”, които представляват лицеви движения, пресъздаващи емоционалното състояние: те могат да бъдат съзнателни или несъзнателни.

Невербалното поведение се основава на мимиките, жестовете и движенията на тялото. Мимиките на лицето играят важна роля в отношенията между хората, както съзнателно, така и несъзнателно.

Позицията на главата е много важна. Тя може да бъде повдигната, наклонена надолу, на ляво или на дясно. Когато главата е издадена напред, това ни напомня за заплашително поведение. Издадена напред и наведена глава изразява покорност, а наклонена глава е знак за фалшив претекст. Този, който повдига главата си и открива шията си, иска да ни покаже, че не се страхува и знае собствената си стойност. Когато главата е повдигната във вдървена позиция, това показва арогантност; когато главата е наклонена назад, това е знак за предаване или пък чувство, събудило спомените, или слушане на любимата музика. Това показва откъсване от заобикалящия свят.

Позицията на главата издава интерес, толерантност, безразличие, отвращение и т.н., към другия човек. Когато главата е леко наклонена настрани, това изразява интерес. А когато тя се мърда нагоре-надолу, това и израз на съгласие, одобрение. Всичко това е много важно, особено при бизнес преговори, когато участниците трябва да отделят специално внимание към израза на лицето на своя събеседник.

image  

Движенията могат да бъдат много на брой и комплексни, като се реализират чрез комбинации, свързани са с движение на главата и на отделни части на тялото.

Комуникацията чрез изрази на лицето включва мимики (мръщене, повдигане на веждите, движения на носа и устните). Мимиките са тази част от нашето тяло, която комуникира: смръщено чело означава грижа, гняв, чувство на неудовлетвореност; повдигнати вежди с отворени очи показва състояние на объркване или изненада; движенията на главата могат да отразяват неприязън, а здраво стиснати устни показват несигурност, колебание, криене на информация .

Мимиките са невербални сигнали, които са лесни за дешифриране.

Чарлз Дарвин е забелязал, че мимиките, които се свързват с определено чувство са общи за всички хора. Този феномен е бил изследван и заключението е, че има вродени универсални програми на мимиките.





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: umma
Категория: Други
Прочетен: 1619428
Постинги: 738
Коментари: 932
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930